Ismertető

Meghatározás

A videokonferencia az ITU (nemzetközi telekommunikációs szabványok) által megadott szabványos kódolási eljárás. A tömörítésnek köszönhetően kis* sávszélességen juthat el a kép és hang egy távoli végponthoz.

Hálózati igény

A videokonferencia kapcsolat kialakítható IP (internet, belső LAN) vagy ISDN hálózaton keresztül. ISDN esetében viszont kalkulálni kell a hívás díjjal, 512 kbps esetén 8X-os telefonköltség jelentkezik. Az IP hálózatok nagyobb sávszélességben és olcsóbban elérhetők, így sok rendszer, csak másodlagos lehetőségnek tartja meg az ISDN kapcsolatot.

Sávszélesség igény

Minden esetben szimmetrikus kapcsolat szükséges, hisz az információ mindkét irányba azonosan terjed. Két végpont között már 128 kbps esetén is kialakulhat kapcsolat. Minimumnak azért a 384 kbps sávszélességet szoktuk javasolni. Tartalom küldés esetén pedig minden esetben nagyobb a sávszélesség igény. HD híváshoz minimum 1 Mbps, full HD esetén pedig 3 Mbps szükséges.

Minőség

A videokonferenciakapcsolat minőségét meghatározza az eszközök tömörítési képessége és a sávszélesség. A régebbi eszközök alapvető képessége SD (standard definition) minőség, a sávszélesség és a másik végpont képességei alapján QCIF, CIF vagy 4CIF felbontást érhetők el. Ma már a HD (High Definition) eszközök tömörítési kapacitása többszöröse az SD-nek, így már kisebb sávszélességen is nagyobb felbontás érhető el, 1Mb felett pedig már lehetőség van a HD felbontás előnyeit élvezni. Az igazán igényesek számára pedig biztos megoldást nyújtanak a legújabb full HD eszközök, amik 1920X1080.as felbontásra is képesek.  A kamera és a kodek felbontása eltérő lehet. A nagyobb kamera felbontás javítja a képminőséget, de nem szabad összekeverni a meghatározó kodek képességgel. A kommunikáció során kiemelt szerepe van a hangminőségnek. A videokonferencia eddig is az analóg telefonhoz képest 4X-er jobb hangot és full-duplexitást biztosított. A HD rendszerek nagyobb teljesítménye révén az eddigi 7, 14kHz-es hang mellett elérhető lett a 24kHz-es, CD minőség.

Telepresence

A telepresence a videokonferencia használat legmagasabb szintje, a HD végpontok professzionális integrációja. A nagyméretű megjelenítőkön és HD eszközökön túl ideális a megvilágítás, a háttér, a környezet színei, a résztvevők elhelyezkedése, a bútorzat és az egyszerű kezelhetőség. Két helyszín közötti kapcsolatban a telepesence megoldás nyújt leginkább a valósághoz közeli élményt.

Előnyök

Költség megtakarítás

Az utazások kiváltásával jelentős költség takarítható meg. Az egyre emelkedő benzinárak mellett, számtalan járulékos költség is felmerül (atópálya díj, amortizáció, parkolás, szállás, étkezési költség). A havi költségek összesítésével megdöbbentő adatokkal szembesülhet. Töltse ki a kalkulátort!

Idő takarékosság

A videokonferenciát vannak akik időgépnek hívják nem véletlen. Megbeszéléseket utazással eltöltött idő nélkül hozhatunk létre. Egyszerre, akár több helyen lehetünk. A bosszantó várakozásokat ne is említsük. A hosszas levelezéssel töltött folyamatokat gyors döntések válthatják fel. Az emberi erőforrások jobb kihasználása révén, pedig kevesebb emberrel végezhető el a szükséges feladat.

Körülmények

Vannak helyzetek, amikor nem is lehetséges az utazás. Ilyen esetben elmaradnak fontos tárgyalások, amik veszteséget jelentenek. Ilyen helyzet lehet egy sztrájk (BKV, Légitársaságok),  időjárási helyzetek, katasztrófák (nagy hóesés, vulkáni hamu) vagy járvány események(H1N1).

Környezetvédelem

Az utazásokkal járó CO kibocsátás romboló hatással van a környezetünkre. Már egy videokonferencia eszköz használat esetén is éves szinten több tonna széndioxidtól óvjuk meg a környezetet.

Baleseti kockázat

Nem elhanyagolható az utazással járó baleseti kockázat, a személyi és vagyoni sérülés lehetősége.  Az utazások csökkenésével a kockázat is csökken. Sajnos több olyan hazai példát is említhetnénk, ahol vezetők az utazás során balesetet szenvedtek.

Felhasználási területek

Csoportmunka

Az utazással járó személyes találkozások kiváltása a leggyakoribb alkalmazási terület. Legyen nemzetközi tárgyalás, belföldi megbeszélés vagy regionális találkozó. Az utazással járó közvetlen költségek és a munkaidő megtakarítás az utazások hosszúsága és gyakorisága révén könnyen kikalkulálhatók.

Sajtótájékoztató

Egyetlen végpontról rögzítheti bejelentését, tájékoztatását, amit utána az interneten megoszthat több médiával. Akár élő kapcsolatban reagálhat a kérdésekre. Az így közölt információk érthetőbb és gyorsabb kommunikációt nyújt.

Oktatás, képzés

A rögzítő szerver segítségével komplett anyagokat oszthat meg akár élőben a hálózaton. A HD minőségű videokép és hang mellett számítógépes és további videoforrások tartalmával színesítheti az anyagát. Megoszthat  általános oktatási anyagokat (munkavédelmi, belső szabályok), tarthat nyelvi képzést, számítógépes oktatást.

Bevetés irányítás

Több szervezet gyors és hatékony együttműködésében ideális a videokonferecnia használata, legyen az katasztrófa helyzet árvíz védelem, kiemelten védett, veszélyes üzemek (112), rendőrségi feladatok (tüntetések, tömegrendezvények), külföldi missziók (katonai, rendőri, polgári). Az állandó vizuális kapcsolat lerövidíti a tájékoztatási és az utasítási folyamatokat, ami ezekben az esetekben kritikusan fontos.

Egészségügyi területek

A HD képes rendszerek megjelenésével lehetővé vált a videokonferecnia alkalmazása az egészségügyben. A drága orvosi kapacitások jól megoszthatók a technika segítségével. Egyre több helyen alkalmazzák a központi, regionális kórházak kialakítását. A kisebb helységekben is részesülhetnek szakorvosi ellátással a távdiagnosztika révén. A kórházak és az állam számára is gazdaságosabb a kompetencia megosztás. A kialakított videokommunikáció a kórházi képzések és adminisztrációk területén is felasználhatók.

Ügyfélszolgálat, ügyfélkapcsolat

Az ügyfélszolgálatokon videós munkaállomások kialakításával a központi tudást igénylő feladatokat szervezheti ki. (reklamáció, szaktanácsadás) A weboldalon videokapcsolatot kínálhat fel ügyfelei számára gyors és közérthetőbb kommunikáció érdekében. A szoftveres megoldások révén video-callcentert alakíthat ki. A vizuális kommunikáció gyorsabb megértést eredményez, a megbeszéléseket ugyanúgy rögzítheti, tárolhatja.

Home office, mobil megoldás

Az otthoni munkavégzéssel nem csak a munkavállaló jár jól, megspórolva az utazás költésgeit és idejét. A munkaválalló is nyer ezzel a megoldással, kisebb irodatér, bútorzat, fűtés… A számítógép és mobiltelefon használattal sok funkció távolról is elérhető. A videokonferecnia révén a csoportmunka és személyes kapcsolat is bizosítható. A szoftveres kliensekkel nem csak otthonról, hanem bármely helyszínről kapcsolatba léphetünk kollégákkal ügyfelekkel. Lehet kiállításon, konferencián, útközben vagy kiküldetésben. Lokális vagy mobil internet szolgáltatással használhatja a videokapcsolatot.

Biztonság

Biztonság

A videokonferencia alapvetően egy tömörítési eljárás. Az eszközök a hang, video és számítógépes tartalmakat összetömörítik, ezeket kis csomagokban küldik a címzettnek. Itt a másik végpont kicsomagolja azokat. Az IP csatorna adtafolyamából nehéz kiszűrni az adott beszélgetés kis csomagjait és ezeket összerakni, mint egy mozaik. A felhasználók pedig élhetnek AES 128/256 bit-es titkosítással. Ha ez is kevés egyedi rejtjelezővel védhetik a megbeszélést.

A rendszer más elemeiben is több biztonsági megoldással találkozhatunk, hisz a videokonferencia üzleti kommunikáció, aminek lehetnek bizalmas része. A konferencia szobák védhetők jelszóval, hogy véletlen se „nyithassa ránk az ajtót” senki. Letilthatók a rendszergazdai betekintés, így csak a műszaki adatok láthatók a beszélgetésről, de kép és hang nem. A felvett konferenciák is levédhetők jelszóval, hogy csak az arra jogosultak férjenek hozzá.

Egy vállalati videokonferencia hálózat bitonsági kérdése leginkább a belső hálózaton lévő eszközök és a nyílt internet kapcsolatában rejlik. Erre a Cisco videótűzfal rendszere tűnik a legjobbnak. Ez az egyetlen videokonferencia megoldás, ami megkapta az ICSA Labs igazolását. Ez a szervezet végzi a hálózatos eszközök minősítését is. A Cisco VCS Control és VCS Expressway páros a meglévő tűzfalon keresztül kapcsolódik össze, ami megfelel a legmagasabb biztonsági elvárásoknak. Így kormányzatok, bankok, gyószergyártók egyértelműen ezt választják.