Skype For Business & Cisco Vs. Polycom

O365 & Cisco Vs. Polycom

A legtöbb óriásvállalatnál, ahol bevezetésre került az O365 és vele együtt a Skype For Business, a mai napig problémát okoz a kényelmes, Business to Business hívás a tárgyalóból. De miért is? Kompatibilitási okok miatt. Amikor az egyik oldal SfB-t, a másik oldal pedig professzionális videokonferencia végpontot – mint  pl. Cisco vagy Polycom termékek – használ, nem jön létre a kapcsolat. Nézzük meg közelebbről ezt a problémát.

Skype For Business

Már mindenki hallott a Skype for Business kifejezésről, mely korábbi verzióiban még Lync néven futott a Microsoft kínálatában. Ez egy jól működő, széles körben elterjedt vállalati kommunikációs rendszer, amelynek legfőbb ereje a videokonferencia, az azonnali üzenetküldési lehetőség és az azonnali asztalmegosztás. Segítségével pár másodperc alatt tudunk prezentálni, akár a világ másik oldalán lévő ügyfélnek is.

Hol merül föl a nehézség? Mivel a Microsoft nem gyárt SFB (Skype For Business) videokonferenciás célhardveres végpontot, jelenleg csak szoftveres asztali és mobil kliensek érhetőek el a piacon, amiknek roppant nehéz és kényelmetlen a tárgyalótermi integrációja. Mit nevezünk tárgyalótermi integrációnak? Legalább egy 55” full HD kijelzőt, a kijelző felett egy PTZ kamera, legalább 4x vagy 12x Zoom-mal, kiváló mikrofonnal és térhangzással, illetve az asztalba épített csatlakozási lehetőséggel, amivel azonnali prezentáció lehetséges. Természetesen ez megoldható egy asztalba épített PC-vel is, de nem felhasználóbarát megoldás, amikor ez egérrel kell kattintgatni hívásindításhoz és egyéb fontos funkciók eléréséhez. A XXI. századi felhasználói élmény az 1 gombnyomásos hívást jelenti.

Cisco

A Cisco céget szinte mindenki ismeri. 2009-ben, a videokonferencia-piac egyik vezető szereplőjét, a Tandberget megvásárolva vágott bele a videós piacba. Fejlesztői teljesen másképp közelítik meg a SfB kompatibilitási problémát mint a piac más jelentős szereplői. Önálló végpont szinten nem gondolkodtak, helyette teljeskörű szerveres megoldást dolgoztak ki, melynek eredménye idén meg is született, és Acano névre hallgat. Esetében egy teljes funkcionalitású konferencia szervert kell elképzenünk, ahol össze lehet hívni a világ összes létező platformjáról, legyen az SfB (Lync), Cisco, Polycom, Avaya vagy bármi egyéb gyártó.

Ez a megoldás egyelőre meglehetősen drága még, de jelenleg a piacon létező legjobb és a több videókonferencia végponttal rendelkező ügyfelek számára komoly lehetőségeket hordoz magában. Hamarosan a Kensai Kft. szolgáltatásai között is elérhető lesz, így a legkomplexebb megoldást tudjuk majd nyújtani új és meglévő ügyfeleink számára.

Polycom

Polycom cég régóta képviselteti magát és jelentős részesedéssel rendelkezik a videókonferenciás piacon, sok egyedi és jó megoldással álltak már elő az évek során. Jelenleg Ők rendelkeznek egyedül önálló végpontként is tárgyalóterembe integrálható, SfB-vel jól kombinálható megoldással. Nézzük meg, itt mik a lehetőségek.

Elsőnek a Polycom CX8000-et emelném ki a sorból. Nagyon jó kezdeményezés, tökéletesen integrálható és felhasználóbarát rendszer, amely képes O365 SfB hívásokat fogadni és kezdeményezni.

360 fokos kamerájának köszönhetően szinte tökéletes kerek tárgyalóba, az asztal közepére elhelyezve. Azonban ha nem kerek, vagy 4 személyesnél nagyobb tárgyalóasztalunk van, akkor nem feltétlenül ez a modell lesz számunkra a megfelelő, mert bár létezik hozzá TV fölé helyezhető kamera is, de ez utóbbi nagyon butácskára sikeredett a pl. a Group szériához kapható kamerákhoz képest, így ezt a verziót nem ajánljuk jószívvel. Természetesen vannak más gyártó által támogatott kamerák is, de egyik teljesítménye illetve funkcionalitása sem az igazi.

Polycom Group 300/310/500/700

Elérkeztünk az igazán tárgyalótermekbe való megoldáshoz. A Group eszközök tökéletes választás O365 integrációra, azonban erre még várunk kell. A jó hír, hogy a gyártó közleménye szerint maximum 3-4 hetet. A kodek önmagában is képes lesz belépni az O365 SfB rendszerébe, hívást kezdeményezni és fogadni, sőt akár prezentálni is. Nagyon nagy előnye, hogy megmarad a régi videós rendszer is az eszközben, tehát tudunk hívni konkurens eszközöket (Cisco, Polycom) h323 vagy SIP szabványnak megfelelően is. Segítségével egy teljesen komplett, integrált rendszert kapunk, kiváló kamerával, mikrofonnal és igény esetén érintőképernyővel.

Ha kérdése van, kérdezzen a cikk írójától. simon.levente(kukac)kensai.hu